Träning – Trimester 2 & 3

Barnmorskan pratade revansch med ett kommande syskon efter mitt akuta kejsarsnitt. Där såg jag absolut ingen mening med det hon sa. Däremot finns det en revansch att ta vad gällande min första graviditet, och det handlar om träning och rörelse i vardagen.

Under graviditeten med Gustaf läste jag till Militärpolis via jobbet och veckopendlade således mellan Skövde & Stockholm. I Stockholm dagspendlade jag mellan Kungsholmen & Livgardet. Ni kan räkna ut det själva…MÅNGA timmar i bilen.
Förutom stillasittande i bilen är det väldigt mycket studier, främst i juridik, och med det tillkommer både hemuppgifter, tentor och plugg inför detta.
Att läsa till Militärpolis är intensivt, och den som säger något annat har det antingen extremt lätt för sig, eller vill få det att låta lättare än vad det är av någon anledning som de personerna i så fall får låta stå för sig själva.
Man läser nämligen in nästan hela polisutbildningen, på en termin.
De delarna som man kapat från den ordinarie polisutbildningen är hur man pratar radio, sjukvårdsmoment, lära sig skjuta med pistol och framföra fordon. Det är sådana bitar som vi soldater/officerare anses ha med oss sedan tidigare och har man inte tex utbildning på pistol, så är det något man bör få i närtid, för att kunna verka som resterande militärpoliskollegor.
Vad gäller det juridiska läste vi inte lagen om unga överträdare och våld i nära relationer, annars är det lika mycket juridik att läsa in.

För mig, som inte läst på varken högskola eller universitet, fick jag förutom att läsa ett så svårt ämne som juridik, hitta en studieteknik som passade för mig. Och jag ville verkligen att det skulle gå bra för mig i Stockholm, så att jag kunde få åka hem med en examen därifrån sista fredagen, vilket gjorde att jag ärligt talat inte gjorde någonting annat än att sitta med näsan i boken, eller med mina egengjorda memory-cards för att lära mig vartenda paragraf som vi gått igenom – helt utantill.
Vartenda timme av pluggande var värt det när jag sedan fick min examination och kunde stolt åka hem till Skövde igen.

Det negativa med att jag lade ner all min lediga tid på studier, var att träningen uteblev till mycket större del än vad jag hade trott och hoppats på från allra första början. Jag mådde som jag gör nu, oförskämt bra nästan och hade kunnat träna och hålla igång kroppen så mycket mer än vad det fanns någon tid till. Och det är just där jag kan känna att jag vill få lite revansch. Oavsett hur jag gör med träningen i dagsläget, kommer jag dock att ha mer vardagsrörelse än vad jag hade under förra graviditeten inklusive de träningspassen som jag fick till.

Så vad har jag egentligen satt för mål då och hur har jag kommit fram till dessa?
5 timmar per vecka har jag sagt till mig själv. Det kan låta mycket och flera av er som läser tänker säkert ”vadå skall hon träna en timme 5 dagar i veckan och komma iväg till gymmet/boxen hela graviditeten med en ettåring dessutom?!”.
Nope, inte riktigt…Tanken är att jag skall vara fysiskt aktiv under totalt 5 timmar per vecka. Tar du 60min x 5 blir det 300min. Fördelar du detta på 7 dagar blir det 300/7 = 42.85, alltså typ 43 min per dag.
Går jag en halvtimmes promenad med barnvagnen och hunden, har jag med andra ord inte ens en kvart kvar där jag skall utöva någonting fysiskt. Och jag godkänner mig själv på precis allting. Keep it simple!
Ett svettigt pass i boxen räknas alltså in i beräkningen lika mkt som en promenad, även om det inte ger samma effekt. Varför? För att inte ha några stora krav, och för att hålla det på en sund nivå hela vägen.
Uträkningen har jag beräknat utefter det antal timmar som jag satt i bilköer förra graviditeten + 1h extra och känner att det är en rimlig siffra att röra på mig istället under den här graviditeten. Det går inte att ta det på alla timmarna jag satt i bil, för det skulle innebära att jag skulle få vara fysiskt aktiv nästan 2h per dag utöver den vardagsrörelsen som jag redan utför genom att tex leka med Gustaf som vill bli jagad runt köksön varje dag.

Än så länge lyckas jag i princip hela tiden. Inte fört någon form av dagbok på detta ännu utan haft lite koll i huvudet, och våra dagliga promenader gör ju mycket på tiden. Hemma har jag lagt fram ett gummiband, så att jag kan göra lite små övningar för kroppen och sen tar vi och åker iväg för ett pass med jämna mellanrum.

Att dra iväg för att träna ensam och på ett sätt som känns effektivt för min kropp, är något som kommer att utöka framöver och det ser jag verkligen fram emot. Planen är då 3 egna pass varje vecka, och resten blir bonus. Promenaderna och hemövningarna får fortsätta som vanligt.

Det känns viktigt för mig att hålla igång kroppen, framförallt när vi nu har den förmånen att få barn så tätt som vi faktiskt kommer att få. Men även för att jag inte hade full styrka i bålen när jag blev gravid och har bett om att föda med ett planerat snitt den här gången. Ett kejsarsnitt tar alltid längre tid att återhämta efter, men för mig känns det värt det mentalt och jag är verkligen motiverad till att bli stark på riktigt igen.

Uppdateringar om hur det går kan ni följa i kommande inlägg under våren.
Ha en fortsatt bra dag så hörs vi snart igen!
/Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *