Packlista inför förlossning


Jag har sökt på nätet efter liknande listor, där man enkelt kan bocka av varje punkt på listan som man har packat ner, och där det är tydligt uppdelat med vad som skall följa med, till vem det skall med och varför.
Eftersom resultatet jag sökte efter inte verkar finnas, skapar jag därför en sådan lista som jag nu delar med mig till er.

Tanken är att det skall bli både lättare för dig att packa strategiskt, slippa tänka på ytterligare en sak som har med bebisens ankomst att göra och att du skall kunna bocka av listan på det som ligger nedpackat, och därmed få en bra översikt av vad du har packat eller inte. Eftersom du kanske vill ha lite egna tillägg, har jag gjort plats även för detta.

I slutet av min graviditet, frågade jag mina följare på Instagram om deras bästa tips inför att packa BB-/förlossningsväskan och fick in en mängd olika svar. Tacksamt och jätteroligt! I och med att jag delar med mig av slutresultatet, känns det som att jag nu får ge tillbaka lite till alla som skrev.
Min förhoppning nu är att många blivande Mammor kommer att få nytta av den framöver. Och jag är öppen för att uppdatera om fler grymma tips kommer in.

Utöver det som står med på listan kommer jag även att skriva med några fler saker, som kan vara bra att tänka på och som du kanske skulle antingen välja att lägga till på din lista, eller få förståelse till varför det inte står med på den här listan för den delen.

Klicka på bilden, för att enkelt skriva ut listan, och börja bocka av nedpackade punkter.

Packlistor
1) Bilen
2) Mamma – kläder
3) Mamma – Necessär
4) Partner
5 ) Bebis
6) Övrigt
7) Saker värda att tänka på, men som inte behövdes på Förlossningen/BB.


Bilen
Vi börjar med bilen, eftersom den kan förberedas långt innan, samtidigt som det inte är så många saker som behövs finnas med på den listan.

Babyskydd
Alltså den där lilla bilbarnstolen med handtag och sufflett på som du säkert sett någon bära på någon gång, kommer ni att behöva så fort ni lämnar BB. Eftersom man inte vet när bebisen verkligen tänker komma, rekommenderar jag att ni är ute i god tid. Babyskydd är dyrt, men används frekvent under en ganska kort tid.
Det kan göra beslutet både stort och svårt många gånger…

Några frågor du bör ställa dig är:
– Vill jag med en adapter kunna fästa babyskyddet på barnvagnen?
– Finns det ett behov av att kunna fästa babyskyddet på barnvagnen?
– Vilken barnvagn har jag tänkt köpa/köpt?
– Vilka märken på babyskydd är kompatibla med min vagn?
– Vad kostar de kompatibla babyskydden?
– Vad kostar adaptern?
– Är den totala kostnaden rimlig för vår familj?
– Vad kostar en ISOfix bas? (läs mer om vad det är för ngt i nästa punkt)

Alla får göra sina egna val och ingenting är rätt eller fel här, så länge du inte väljer att inte använda babyskydd alls 😉
En tanke som jag försöker bära med mig när jag går in i en stor butik med baby/barngrejer är att
”De skulle aldrig ta in någonting som de inte kan stå för, eller vet är dåliga produkter”
Vi valde att inte köpa ett babyskydd, utan hyrde via NTF Skaraborg i 9 månader för 700:-. Vi hämtade det ganska exakt en månad innan Gustaf föddes och fick ett helt nytt – oanvänt babyskydd. Det tyckte vi kändes som en smart lösning och har varit väldigt nöjda. Observera att om man hyr ett babyskydd, får man ändå köpa en egen ISOfix bas.

ISOfix
I vår bil har vi fästen för ISOfix, och rekommenderar starkt att köpa en ISOfix bas om ni har möjligheten att fästa babyskyddet med det.
Det gör resorna väldigt mycket enklare, och man kommer ju göra ett antal.
Med ISOfix kan man enkelt säga att det blir ett ”click & go system”.
Är man osäker på ifall man har fästen för ISO-fix, kan man enkelt ta en titt i bilen, då det är tydligt uppmärkt på de säten där det i så fall finns.

Frottélakan
För att helt enkelt skydda sätet på din bil om vattnet går.
Att vattnet går gäller enligt statistiken endast 1/10 födslar, så du kan ju förbereda dig på att det är just du som är den där tiondelen. Jag trodde inte att jag skulle bli en av dem, och för mig gick inte vattnet bara en gång, utan många gånger! Det är ingenting som går att hindra, utan det bara sker utan att ta hänsyn till vart man befinner sig för någonstans. Det enda jag hade förberett var ett frottélakan, eller ”kissa-ner-sig-lakan” som jag kallar det för, i sängen. Se till att ha ett sådant lakan även i bilen. Du kommer förmodligen ändå att vilja ha ett i barnets säng senare när det är dags för den lille att sluta med blöjan så inga pengar går till spillo ;).
Vi har för övrigt sålt bilen som tog oss till förlossningen…

Första hjälpen kit
Bör alltid finnas i bilen, så har du inte ett, passa på att skaffa/plocka ihop ett nu och låt det stanna kvar i bilen för gott.


Packlista 2 – Mamma, kläder
Vad tusan skall man välja för kläder? Och i vilken storlek?
Inför min förlossning hittade jag någon sida som sa att det var bra att ta kläder som man kunde ha när man var gravid i 4-5:e månaden. Det kanske funkar för den Mamman som fick en mage tidigt, men för en annan, som inte fick en tillstymmelse till gravidmage förrän omkring v.23, var det inte ett gott råd att lyda. Min mage 36h efter förlossningen var lika stor som på många mammor jag sett höggravida på Instagram…
Min mage kom sent, men sen gick det fort och jag fick en riktigt stor mage.
Mitt råd: För att vara på den säkra sidan, ta med dig mjuka gravidbyxor.
Först och främst kanske du inte kommer i byxorna du planerade att ha (vilket hände mig, då jag följde rådet jag beskrev ovan), och för det andra vill du inte ha något som spänner över operationssåret om förlossningen slutar med ett kejsarsnitt.
Förtydligande: Jag vill absolut inte skapa någon form av oro, utan bara hjälpa till med att skapa bra förutsättningar.

Tofflor
Ifall golvet är smutsigt emellan ditt rum och matsalen, eller om du inte får en egen dusch. Tänk dock på att om du har dålig balans efter tex ett kejsarsnitt, skulle jag rekommendera att ta av dig tofflorna ändå, för att inte halka. Jag hade dålig kontroll på kroppen direkt efter och det kändes nästan som att jag skulle trilla baklänges när jag skulle tvätta håret och redan när jag lutade mig pyttelite bakåt.

varma strumpor
För att det är skönt att ha på sig och lätt kan frysa om fötterna helt enkelt.

Pyjamas
Man blir tilldelad en stor och supermjuk skjorta på förlossningen, men vill man ha sin egna pyjamas eller bara för att få ha något mjukt & mysigt över benen är det bra att ta med sig en egen.

Stora trosor
Man blir tilldelad stora och väldigt sköna nättrosor på förlossningen, så skulle du vilja, går det lika bra att strunta i den här punkten.
Du kommer nog dock att vilja ha på dig egna trosor innan din kropp är klar med efterbörden, så se till att åtminstone ha stora trosor hemma.
Dels för att få plats med de gigantiska bindorna, och även för att det inte skall sitta åt någonstans.
Min rekommendation är att köpa en storlek större än vad du normalt har.

Amnings-/mjuk bh
En mjuk och skön amnings-bh, för att snabbt kunna ge bebisen mat så enkelt och smidigt det går.
Har man valt att inte amma, skulle jag tagit med en mjuk sporttopp, för att allt på kroppen skall sitta så skönt det bara går den först tiden.
Har man väldigt ömma/spända bröst, och tar med sig en snygg bygel,bh i spets, kanske man lätt ångrar sig efteråt.

Amningströja
Om man väljer att amma sitt barn, eller ge det ett helhjärtat försök till att amma, är amningströja ett bra alternativ.
Vill man inte köpa en ren amningströja skulle jag satsa på en mjuk tröja med omlott, som gärna är lite längre eftersom man kan ha en lite större mage än vad man först trott ett tag efter förlossningen.

Sköna kläder att åka hem i
Precis som jag beskrev i rubriken till den här packlistan. Ta dina gravidkläder. Det är säkra kort och du tar inte med dig någonting som tar onödig plats i den redan trånga väskan.


Mamma – Necessär
Eftersom det är en del annorlunda saker att ta med i jämförelse till när du skall på sleep-over hos föräldrarna eller en kompis, så listar jag även necessären.

Purelan/multi mom
En bröstvårtssalva som hjälper vid ömma bröst. Jag personligen skulle valt Multi mom mellan dessa, då det gav direkt verkan för mig den tiden jag ammade.

Amningsinlägg
Om amningen kommer igång redan på BB kan det vara skönt att vara förberedd, så att man inte måste be partnern att åka hem för att hämta nya kläder innan ni kan lämna sjukhuset 😉

Hudcreme/olja
Sjukhusluft är torr. Då kan det vara skönt att ge huden lite extra kärlek.
Särskilt om man blir kvar ett par dagar.

Lyxig duschtvål
Ett av de tips jag fick vid efterfrågan på Instagram, som jag gillade väldigt mycket. Man kommer att duscha efter förlossningen, oavsett hur barnet kom ut. Och med det maraton som man har gått igenom är man helt enkelt värd att få känna sig lite lyxig direkt efteråt.

Schampo & Balsam
Så att man kan tvätta håret ordentligt och få känna sig fräsch överallt.

Hårsnoddar
Det kan ju bli aningen svettigt, och då kan det vara skönt att få bort slingor från håret. Ta inte med bara ett, utan ett par stycken. Då riskerar du inte att stå utan ifall ett går sönder.

Nässpray
Här fick jag tipset om att köpa Nasonex. Jag behövde aldrig använda det, och kan därför inte själv säga om du skall köpa det eller tex otrivin, men har förstått att det finns ett behov stort nog för att ta med det på listan.

Halstabletter
Det finns en chans att du kommer vilja använda lustgasen, och efter den kan man bli torr i halsen och det är den främsta anledningen till halstabletterna.

Lypsyl
Av samma anledningen som ovan, samt den torra sjukhusluften.

Mjukt toalettpapper
En punkt som jag sett på vartenda lista tror jag. Själv behövde jag inte använda mitt papper, då det blev kejsarsnitt, men kan tänka mig hur skönt det är att ha det nedpackat i väskan ifall man föder sitt barn vaginalt.
Köp därför det mjukaste du kan hitta i butiken. Se också till att inte partnern använder upp de rullarna som blir kvar hemma, så att det säkert finns mjukt papper även när ni kommer hem  😉


Partnern
Ja, den som följer med dig bör faktiskt också packa en väska. Även om partnern inte alltid får stanna kvar över natten med den nyblivna Mamman och deras bebis, är det värt att packa en väska för att slippa åka hem för att göra det och sen åka tillbaka igen.
Vi hade tur, och Gustafs Pappa fick en egen säng under hela vår vistelse på förlossningen & BB.

Strumpor & underkläder
Även medföljande anhörig kan bli svettig och vilja byta kläder efteråt. Sen vet man ju inte ifall man åker hem samma dag, eller blir kvar någon-ett par nätter.

T-shirt, tröja & Byxor
Av samma anledning som ovan. Se till att ha både varmt och kallt med dig eftersom du inte vet ifall du kommer tycka att det blir alldeles för varmt, kyligt, eller både och beroende på vilket skede ni befinner er i.

Bekväma skor
Kanske det viktigaste för den medföljande. En förlossning kan ta lång tid, och att stå där i obekväma skor timme efter timme, kommer inte att vara bra för någon i familjen. Ta ett par med bra sula, så att du orkar stå länge.

Mellanmål
Det är bra om en av er är fräsch både mentalt och kroppsligt, så ta med ett mellanmål som du snabbt kan stoppa i dig ifall du blir lite hungrig.

Matlådor
Det är bara Mamman som får mat på sjukhuset oftast, så ta med egna matlådor och försök äta de här på de korta tillfällena som ges. Det kommer att vara till stor hjälp för er båda om du som medföljande kan få i dig ordentligt med mat

Hygienartiklar
Tandborste, tandkräm och det du känner att du kan behöva de närmsta dygnen. Det är en stor chans till att ni kommer att stanna kvar minst en natt.

Mobilladdare
Väljer ni att ha en spotify-lista eller vill skicka sms/ringa/uppdatera sociala medier om vad som händer vore det ju tråkigt om batteriet är slut redan innan bebisen har anlänt…
Det är ju en större chans att det är dags att åka till förlossningen efter en lång arbetsdag, än när telefonen är fulladdad 09.00 en lördagsmorgon 😉

Legitimation
Så att du kan identifiera dig vid förfrågan.


Bebisen
Självklart skall bebisen få sin del av packningen också!
Hud mot hud gäller mycket den första tiden, men det väntas ju kanske någon eller ett par extra nätter på sjukhuset och även en hemresa.

Body
Vilken storlek föds bebisen med egentligen!? Jag hade med mig ett set med stl 50 och ett med stl 56.
Gustaf var nästan 15 dagar sen (timmar ifrån att vi skulle sättas igång), vägde 4.555g och stl 50 satt inte tight på kroppen. Jag hade i efterhand inte velat ta stl 44 istället för 50, då några av mina nyinköpta kläder i stl 50 blev urväxta på loppet av  endast ett par veckor.
Tips är att köpa omlottbody. Det är lättare att ta på och av bebisen bodyn och skulle en olycka ske utanför blöjan, behöver inte bodyn dras över huvudet.

Byxor
Byxor i matchande storlek till bodyn och kanske även färg om man vill att bebisen är lite extra fin inför hemkomsten.

Strumpor
Hur söta är inte de små strumporna för nyfödda? Inget mer att säga än som ovan – vill man vara extra fin är det snyggt att matcha färgerna på hela klädvalet.

Ytterplagg
Gustaf föddes mitt i vargavintern och jag hade köpt en supersnygg overall till honom som var tänkt att ha under hemfärden. Det hade han, men den såg mer ut som en åkpåse…
Min tanke var att han skulle födas så sent som han gjorde, att han var en stor kille och att kanske 56 kunde varit hans klädstorlek, samtidigt som jag hade läst hur fort de växer den första tiden. Jag hade även i tankarna att han skulle kunna födas helt oförberett en månad för tidigt, men då borde han hinna växa till sig ett par storlekar under tiden det var lång tid kvar av vintern och storlek 62 kändes därför som ett bra val vid båda tankesätten. Det var det inte.
Är du osäker, och får barn mitt i vintern, finns det små åkpåsar för babys som får plats i babyskyddet.
Får du barn mitt i sommaren kan en filt räcka.

Mössa
Bebisarna är extra känsliga under hela sitt första levnadsår, så ta med en mössa oavsett säsong, för att skydda det lilla huvudet/öronen mot blåst/kyla. Den största delen av värmen försvinner ju även från huvudet, om man inte har mössa på sig. Det gäller både barn & vuxna.

Filt
En mjuk filt som du kan börja sova med i sängen ett tag innan bf, för att den skall lukta hemma och kännas trygg.
På en hemsida läste jag även att den skall vara snygg, med anledningen till att den kommer att vara med på många foton.

Babynest
Inget måste, men det kan kännas mysigt att få lägga ner sin bebis i antingen ett egensytt/köpt babynest i plastbaljan, som de blir tilldelade efter förlossningen. Det blir mer ombonat och mysigt för bebisen helt enkelt.
Om du inte vet vad ett babynest är kan du googla bild och hitta oändligt många bilder. Vill man göra sitt egna finns det även flera mönster som är helt gratis på nätet.
Jag valde att sy ett och att göra en tjockare botten till mitt. De mönster jag hittade hade bara tunn botten, och jag ville att det skulle kännas mjukt för Gustaf även om jag lade ner honom i babynestet på golvet tex.

Nagelfil
Mitt första misstag som Mamma var tydligen att klippa Gustafs naglar på BB. Naglarna kan vara orimligt långa på en nyfödd och han rev sig själv i ansiktet, så jag tyckte synd om honom och kände mig duktig som tog tag i problemet med en gång och tog fram min nyinköpta nagelsax för bebisar. Det fick jag bassning för av en av de äldre barnmorskorna med när jag berättade om vad jag hade gjort… Nagelbanden växer ihop med nageln när bebisarna är så små och kan göra att det blir en infektion i hela nageln om man klipper. Därför skall man riva eller fila på långa naglar. Så fort naglarna blivit hårda skall man kunna klippa, men eftersom jag inte är utbildad rekommenderar jag dig att fråga på BVC när det är ok att klippa för just er bebis.


Övrigt
Här samlar jag övriga punkter som främst är för Mamman, men partnern bör ha koll på vad som finns i den här delen av väskan för att lättare kunna understödja.

Legitimation
För att du skall kunna legitimera dig vid förfrågan.

Kamera
Har du en riktig kamera, ta med den och få så fina bilder ni kan, och så många ni orkar med att ta. Ta bilder på din mage hemma innan ni lämnar huset eller på förlossningen om du orkar emellan värkarna.
Det kan vara roligt senare att ha en bild på hur man faktiskt såg ut det allra sista. Fota även så mycket ni har möjlighet till under hela vistelsen.
Har ni ingen kamera i familjen, har säkert minst en av er en smartphone.
Glöm inte att se över ert minneskort, så att det inte tar slut mitt i, eller köpt ett nytt för att vara på den säkra sidan.

Mobilladdare
Ta med egen, så att ni båda kan ladda era mobiler över natten, eller om ni har olika märken på era telefoner och inte kan låna av varandra.

Hörlurar
Om du vill lyssna på musik, eller koppla in i eventuell smart-skärm på rummet. Det finns på sjukhuset här i Skövde, så skall du föda barn här rekommenderas det, och särskilt om ni blir kvar någon natt extra.

Öronproppar
Jag vet inte om vi hade tur när vi fick Gustaf, men vi fick ett eget rum med två sängar, och tyckte att vi hade det hur bra som helst. Nyrenoverat med egen dusch, bra tvättmöjligheter för bebisarna och varsin skärm för att kunna se på tv eller ringa efter sköterskorna via en app vid behov.
Så här har inte alla sjukhus det, och det kan bli så att man får dela rum med någon som jag har förstått det, och vill du då ha en lite lugnare stund kan öronproppar vara bra att ha. Tänk dock på att det kanske inte passar dig ifall du inte kan höra när din bebis skriker.

Mer/festis
Välj de som säljs på tetra-pack med sugrör av den enkla anledningen till att det kan vara bra om du får i dig extra energi under förlossningen och med sugrör blir det lättare för dig att dricka även om du ligger ned och inte kan resa dig till sittande/stående.

Frukt/Godis
Precis som ovan, av anledningen till att få energi snabbt. Du vet inte i förväg vad du faktiskt kan äta, så ta med dig lite av varje hellre än att låsa dig helt på tex choklad. Du kanske inte klarar av doften av choklad under själva förlossningen och bara vill ha sura s-märken eller ett äpple.

Kiwi
Också ett riktigt bra tips som jag fick via min Instagram och får en helt egen punkt på listan. Det går enkelt ner i magen och kan hjälpa mot tröga magar. Många magar blir tröga av alla extra järntabletter som tas under framförallt den senare delen av graviditeten av många blivande mammor, och det kommer inte kännas lättare under själva förlossningen. Kiwi hjälper systemet på traven.

Champagne/Alkoholfritt bubbel
En dyr champagne tappad på en liten flaska, för att du precis har gjort det häftigaste man kan göra och fått det finaste av alla pris i hela världen.
Det handlar inte om att bli ens en gnutta berusad, utan om att tillåta sig själv att fira det som man har gått igenom hela vägen från det att man började försöka få barn, tills det att den här fina lilla minimänniskan äntligen har kommit.
Jag valde ut en Pol Roger, som jag sen aldrig drack på BB, eftersom jag  tyckte att alkohol i en nyopererad kropp kändes fel. Jag drack däremot av den vid ett senare tillfälle och är väldigt nöjd med mitt beslut.
Är du orolig över att alkoholen skall gå över till bebisen via amningen kan jag lugna dig med att det är en gammal myt, som har att göra med att männen långt tillbaka i tiden inte ansågs klara av att ta hand om sin bebis.
(Det finns flera sidor med fakta kring ämnet som du kan söka på).

Vill du fira enligt beskrivningen ovan, men fortfarande inte dricka någon alkohol, finns det flera olika sorters bubbel på systemet som du kan välja på. Fråga personalen om hjälp för att få en som smakar på det sättet du önskar är mitt bästa tips där.


Övriga tips, som kan vänta hemma
Jag packade ner en hel del som inte behövdes ta med sen och som  lika gärna hade kunnat få stanna hemma.

Stora bindor
Jag beställde stora förlossningsbindor via apoteket på nätet, och tyckte att det var de största bindorna jag sett. Det var innan jag kom till förlossningen…DÄR finns de riktigt stora bindorna, och du får en hel hög på rummet, som du kan använda under din vistelse. När du lämnar BB sen får du ta med de bindorna som är kvar, då personalen måste byta ut dessa av hygieniska skäl när nästa person checkar in på rummet. Bindorna jag hade köpt och tagit med tog därmed bara plats i min redan fulla väska.

Bärsjal
Minns inte hur jag gjorde med den, men det var inget jag hade användning för personligen för på BB. Eftersom det inte är alla som bär sina barn i sjal, blir det här en sådan punkt som du får fylla i på egen hand.

Selfie-pinne
En kul grej, men inte särskilt nödvändig. Vi hade en med oss, som jag glömde bort att använda. Väljer du att ta med en sådan, lägg den därför synligt, och inte i ett perfekt passande fack i väskan där min fortfarande ligger kvar sedan jag packade min väska…

Tvättlappar, blöjor & Babyolja
Allt som hade med att rengöra och vårda sin bebis från topp till tå, fanns inne på rummet. Och blöjorna fick vi också ta hem av samma anledning som bindorna.
Det enda i så fall som jag skulle tagit med mig, ifall jag skulle föda barn på ett annat sjukhus, är nog babyolja. Nu slapp jag undan att byta Gustaf’s blöjor de första dagarna, då hans Pappa tog precis alla, för att jag skulle slippa resa på mig och därmed belasta magen. Men det första bajset kan sitta som tjära i rumpan på de små nyfödda, och då är babyoljan väl till hands. Det finns små förpackningar och behöver inte ta så mycket plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *