Gör ditt egna smör!

I mitt senaste inlägg lovade jag att beskriva hur jag gör mitt egna smör. Det är MYCKET lättare, och går snabbare än vad man kanske tror. Är jag långsam, tar det ca 15min.

 

Steg.1 – Köp 1 litet grädde. Med den mängden kan du göra ca 2 olika sorters smör. Eftersom jag bor i Skövde, valde jag att köpa från Falköpings mejeri.

 

2. Vispa grädden så hårt att det går att vända uppochner på bunken utan att ngt trillar ut. Grädden ser nu nästan lite grynig ut, eller har ”små smörkulor”.

 

3. Lägg grädden på en ren kökshandduk och krama om tills det istället för vassle, tränger igenom rent smör ur handduken. Det går bra att även krama en stund, skölja handduken med vatten och fortsätta krama lite till.

 

4. När du sen öppnar handduken är det bara att fördela den mängd smör du vill ha i olika skålar, och krydda med det du tycker om. På bilderna nedan har jag gjort smör med havssalt och färsk chili inför en brunch jag bjöd släkten på hemma. Men ett hett tips är ju vitlökssmör, på egenbakat bröd!

 

Eftersom du har gjort rent smör, som inte innehåller flertalet med andra ingredienser, kommer du att märka att det är mkt hårdare än det smöret du köper i butiken. Har du tiden är det därför bra att låta det stå framme en stund innan det är dags att använda det.

Skriv gärna och berätta vad du kryddade med, och hur det blev!

Ha en fortsatt bra påskhelg!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *